donderdag 11 juni 2009

WAT IS MOOIE EN LELIJKE KUNST ,


Het is u wellicht ook al eens overkomen : een kunstwerk dat je aanvankelijk* goed*
vond kan je na een tijd niet meer bekoren en een ander dat je eerst maar zo-en-zo of zelfs* lelijk* vond, ga je langzaam met andere ogen bekijken en zelfs goed gaan vinden
Dat kan volgens stijlperiode , en andere normen

Maar er is nog een andere indeling :* goede* en *slechte muziek* waarbij de termen *goed * en *slecht*‘ door een groot aantal andere adjectieven kunnen vervangen worden .

Er is muziek die je* goed * vindt en blijft* goed *vinden. Het kan ook, de muziek die je eerst als* goed* klasseerde na een aantal weken haar glans verliest en nog later je niets meer te vertellen heeft.
Anderzijds is er muziek die je vanaf de eerste beluistering *slecht * vindt.
Naarmate je deze vaker beluistert kan er iets vreemd met je gebeuren .
Sommige *slechte* muziek wordt geleidelijk aan getransformeerd in *goede* muziek.
Niemand kan op voorhand zeggen bij welke *slechte muziek* deze transformatie zal optreden

.En laten we het woord* muziek* ‘ nu vervangen door* kunst *.. en dat maakt dat je een kunstwerk niet op het eerste zicht reeds *goed*of* mooi*’ hoeft te vinden.
Het moet in de eerste plaats ergens* intrigeren* en dat mag het ook doen door bij wijze van spreken * lelijk* te zijn . Naargelang we vooroordelen uitschakelen ,ons open stellen en *luisteren*‘ naar het kunstwerk kan het zijn dat we eerst als* moeilijk* *niet te begrijpen* ontoegankelijk* of* lelijk* omschreven gaan waarderen ,ons gaat boeien., dat we het tenslotte gaan koesteren als iets dierbaars.

Misschien is dit iets om over te mijmeren bij uw volgende museum -of galeriebezoek

D.S.

TOT DAN …………………

Wordt vervolgd…

Indien u deze mail niet meer wenst te ontvangen kunt u afmelden

Geen opmerkingen: